Julehygge på budget

Julehygge på budget!

‘Julen varer længe og koster mange penge’. Sådan synger vi i ‘Højt fra træets grønne top’, og der er noget om snakken! Derfor er der al mulig god grund til at dyrke den julehygge, der ikke koster alverdens. Og heldigvis er der en perlerække af muligheder for at nyde decemberhyggen uden at tømme tegnebogen.

Julesangtime
Sæt jer i sofaen med sangbøgerne og kast jer ud i de bedste julesange sammen. Det er både sjovt og hyggeligt at skråle sammen! I kan fx afvikle jeres julesangtime som en slags ‘Giro 413 – ønsketime’, hvor I skiftes til at vælge en julesang, I sammen synger. En anden ide er, at synge julesange via Singstar eller karaoke.

Hvis I har lyst, kan I også tage YouTube i brug og vælge julesange derfra, og så skråle med på de allerbedste julesangvideoer. Eller hvad med at lave jeres julesangtime til en sangquiz, hvor man skiftes til at synge et vers fra en julesang?! Efterfølgende synger I sangen sammen. Det er selvfølgelig den, der vinder, der må forsætte sanglegen.

Spilturnering
Inviter familien til en hyggelig brætspilturnering med jeres yndlingsspil og sæt juleknaset på bordet. Det er fantastisk hyggeligt at samles i ro og mag til brætspil en hel eftermiddag, hvor I udfordrer hinanden og jer selv i forskellige spil. Skal det være ekstra festligt, og har I gæster, kan der sættes små præmier på højkant.

Ungerne vil nyde en herlig omgang julehygge og familieterapi i spillets tegn! Få inspiration til gode brætspil med Sjov for børn:

Spillopper
Spot på spil
Familiespil

Julebagning og konfektfremstilling
Gå i køkkenet og kast jer ud i den hyggelige julebagning. Måske er det året, hvor I skal prøve kræfter med et honningkagehus, dejlige honninghjerter, prøve gammeldags klejner eller en anden specialitet. Har I mon prøvet at lave brændte mandler eller hvad med doughnuts og vaniljekranse? I kan med fordel lave ekstra småkagedej, der fryses ned i ruller. Så er der til en eftermiddag, hvor familien trænger til lidt forkælelse – eller I kan glæde et ældre familiemedlem med en hjemmelavet kagedej klar til brug!

I kan også nyde at fremstille den dejligste konfekt sammen. Lige fra små nemme projekter med klassikere som cornflakestoppe og havregrynskugler, til mere tidskrævende sysler udi marcipankunsten med små fine detaljer og lækkert indhold. Lad endelig ungerne nyde det og smage undervejs; det er jo kun jul én gang om året. Har I lyst til lidt mere sundt juleslik er der også råd at hente. Skift smør og fløde ud med tørrede frugter – gerne bløde dadler.

Hos Sjov for børn har vi syv utraditionelle søde opskrifter:
Syv søde slikkerier

På internettet er der god inspiration at hente, uanset om I hælder til det ene eller det andet. Se fx
www.odense-marcipan.dk
www.dr.dk/Jul
www.arla.dk/Bornenes-julebag
www.julesmåkager.dk

Tip: søg på juleslik, julegodter, konfekt, julebag, julekager, julesmåkager, børnevenlig, sundt, nemt

Bolsjefremstilling
Hjemmelavede bolsjer og slikkepinde er en særlig lækkeri, der kræver tid og omtanke. Det er et projekt, I fint kan kaste jer ud, i hvis I har interesse for det. Selve bolsjefremstillingen kræver investering i lidt udstyr, så af den grund er det også nødvendigt at overveje, om det er noget, I får gjort igen.

Alternativt kan I forhøre jer blandt familie og venner, om der er mulighed for at låne et bolsjefremstillingssæt. Da bolsjemassen bliver endog meget varm, er det vigtigt at være påpasselig. Det i sig selv, er ikke et projekt for mindre børn. Men ikke desto mindre er det super hyggeligt at lave sine helt egne bolsjer og børnene kan hjælpe med at fylde kræmmerhuse m.m.

Et besøg på et bolsjekogeri er en anden oplagt mulighed, der ikke nødvendigvis behøver at koste så meget. Sædvanligvis kan børnene lave en slikkepind i værkstedet for en billig penge. Det, der koster er de mange søde sager på hylderne, man nemt kan forfalde til at slæbe med hjem. Børnene vil opleve det som hyggeligt og spændende, at se hvordan bolsjer bliver til fra bunden!

Hjemmelavede julegaver
At lave hjemmelavede julegaver er både et hyggeligt tidsfordriv og lig med en god besparelse i forhold til købte julegaver. Begynd gerne i god tid med at samle emballage og andre genbrugsmaterialer, der kan bruges til fremstilling af julegaver. Mulighederne er mange, når det gælder julegaver. På biblioteket kan du låne bøger om emnet, og på nettet vil du kunne få inspiration på en række kreative blogs.

Start med at læse Sjov for børns store guide til hjemmelavede julegaver:
hjemmelavede julegaver
Sjove julegaver

Skovtur og andre udendørs fristelser
December er ikke just den oplagte skovtursmåned, men der er alligevel al mulig god grund til at trække i det varme tøj og pakke tasken med ekstra varme sokker. Skoven inviterer nemlig til indsamling af gratis naturmaterialer I kan bruge, når der skal pyntes op i hjemmet. Kogler, grene, mos, bark og gran kan alt sammen bruges til juledekorationer og kranse med mere. Lav også gerne fine kreative gaver, I kan glæde familie og venner med.

I skoven er der som bekendt stor sandsynlighed for at møde nisser! Skulle de gemme sig, kan I selv fremtrylle nogle nisser, når I kommer hjem. Se hvordan I gør her:
Skovens nisser

Læs mere om reglerne for benyttelse af de offentlige skove her:
Julepynt fra skoven

Husk at medbringe en termokande med varm kakao eller te – fx krydret chai – så der er lidt at lune sig på. Et par småkager, en bolle eller en hjemmebagt muffin gør ikke skovturen dårligere!

Bor du tæt på stranden kan du også tage familien med på en utraditionel strandtur i julens tegn:
Jul på stranden

Skulle december blive hvid, er det oplagt at lokke familien udenfor og slås med sne. En tur til kælkebakken er også altid lig maksimal hygge, ligesom sneen indbyder til at bygge snemænd.

Julefilm fra dit bibliotek
På en råkold decemberdag kan det være rart at hygge i sofaen. I kan samles omkring en god julefilm, I har lånt fra folkebiblioteket eller I kan streame den nemt og bekvemt via http://www.filmstriben.dk/ Begge dele er ganske gratis, når du har et lånekort.
Her får du en række forslag til gode julefilm fra Sjov for børns bibliotekar:

Polarekspressen (2004)
Alene Hjemme (1990)
Mickey Mouse – Et Juleventyr (1983)
Muppets Juleshow (1992)
Pyrus på Pletten (2000)
Peter Pedal – En Abeskøn Jul (2009)
Dyrlægens plejebørn med Dirch Passer
Krummerne 2
Nøddebo Præstegaard, dansk
Peter Plys – Juleferien
Sonjas Jul
Cirkelines jul
Grantræet
Hjælp, det er jul! (2004)
Far Til Fire i Byen (1956)
Niko og de flyvende rensdyr
Sjov for børn giver dig en guide til Filmstriben.dk her:
hjemmebiffen

Ønsker du flere input til særligt anbefalelsesværdige julefilm, anbefaler vi et kig ind på Film & Tro samt hos Det Danske Filminstitut:
http://filmogtro.dk
www.dfi.dk/Julefilm

Foretrækker du at låne via dit lokale bibliotek, kan du søge i deres database, men du kan altid finde flere titler ved at søge i den landsdækkende fællesbase for alle folke- og forskningsbiblioteker https://bibliotek.dk/ . Du vil kunne reservere størstedelen af de materialer der findes og låne dem via fjernlån ganske gratis. Dit lokale bibliotek vil som oftest give dig besked, når materialet er dem i hænde.

‘Der var engang’ – de bedste julehistorier
Intet er vel mere hyggeligt end at slukke fjernsyn og anden elektronik, lade roen sænke sig og læse højt for familien. Mulighederne for at byde på en julefortælling – kort eller langt – er mange! Rundt omkring på nettet kan du fremfinde en lang række gode julefortællinger, der gør sig godt til oplæsning for hele familien. Søg på juleeventyr, julehistorie, julefortælling + ordet gratis. Kig gerne ind på en af de mange hjemmesider, der er dedikeret julen og dens traditioner.

Du kan også låne julekalenderbøger, juleeventyr og andre hyggelige julebøger på dit lokale bibliotek – eller hjemlåne dem fra andre biblioteker via fjernlån som beskrevet ovenfor. Læs i øvrigt om børnebibliotekerne her på Sjov for børn:
Børnebiblioteket

Her får du en række forslag til gode julebøger fra Sjov for børns bibliotekar:

Signes jul af Peter Madsen
Lille Antons jul
Jul i Skoven af Ulf Stark
Julefortællinger : en antologi af Astrid Lindgren
Det første juleeventyr af Bent Haller
Et juleeventyr af Charles Dickens – vælg fx Et juleeventyr: Charles Dickens klassiske historie af Anne de Graaf
Nisse von Gårdbos kalender af Bent Haller
Historien om Julemanden af Bent Haller
Kanelrejsen af Jette Varmer
Legenden om juleroserne af Selma Lagerlöf
Max Pinlig og den store julefred af Anne-Marie Donslund
Julemandens breve af J. R. R. Tolkien
Iqbal Farooq og julesvineriet af Manu Sareen
Thomas Winding fortæller julehistorier af Thomas Winding
En gåde i december af Mette Winge
Hyggen af Lars-Henrik Olsen
For yderligere inspiration se fx
www.aslan.dk/jul

I kan også i fællesskab skrive en julefortælling. Det er både sjovt og skægt, at digte i fællesskab! Start fx med at læse et enkelt kapitel i en julebog eller tag udgangspunkt i en julesang, for derpå at digte videre. Hver person skal sige en – to sætninger, før bolden går videre til næste familiemedlem. En agerer sekretær og nedfælder den fine julefortælling! Måske vil bedstemor blive glad for at få julefortællingen i gave?! Større børn vil måske synes det er udfordrende og spændende, at skrive små juledigte, rim og -vers. I kan bruge dem til julekort til familien, skrive dem på til-og-fra-kortene eller bare nyde dem nu og her!

Tinas julehistorie i 24 afsnit

Besøg en kirke: de danske vejkirker
For mange familier er det en hyggelig tradition at gå i kirken juleaften, men hvorfor ikke bruge december til at besøge en kirke og udforske det spændende kirkerum. For de fleste børn er kirken et fascinerende og spændende stort rum at opleve.

I Danmark har vi en lang række ‘Vejkirker og andre åbne kirker’, der er mulige at besøge i dagtimerne og således er oplagte at udforske for børnefamilien. Samtidig kan I, i god ro og mag, fortælle barnet om juleevangeliet. På den måde bliver det måske lidt mere håndgribeligt at forstå, hvorfor vi holder jul. Læs Sjov for børns guide til Vejkirkerne her:
Vejkirker

Juleklip og kreative sysler
Saml familien til en omgang juleklip, og hvad I ellers kan lide af kreative syslerier. Måske skal der fremstilles perleplader i julens tegn. Eller det kan være ungerne skal prøve, at lave deres helt egen rystekugle af et syltetøjsglas, julepynt og glycerin med mere. De klassiske musetrapper, julehjerter og guirlander bliver aldrig upopulære hos de mindste, så hvorfor ikke finde papir og saks frem! Lad ungerne sætte nelliker i appelsiner eller klementiner, så duften af jul kan sprede sig.

I mange familier sætter man hvert år et såkaldt julelandskab op. Det er en hyggelig tradition, der er værd at kopiere. Selve julelandskabet består typisk af små huse og en kirke med mere. Det kan købes færdigt, men hvorfor ikke selv skabe bygningerne ud af æsker og mælkekartoner, der males og dekoreres?!

En anden skik, der især holdes i hævd i udlandet, er julekrybben, hvor stalden med det lille Jesusbarn, Maria, Josef og hyrderne gengives. Prøv at genskabe dette univers selv, og lad gerne ungerne bruge krybbespillet til at genfortælle juleevangeliet ud fra i løbet af december.
Dit lokale bibliotek råder over en lang række idebøger med forslag til alt fra klip til flet og syning. På nettet kan du også finde inspiration.

Julekoncerter
December er en måned med mange musikalske oplevelser. Ikke mindst i kirkerne vil I ofte kunne nyde gratis julekoncerter. ‘De ni læsninger’ er fx en stor klassisk musikalsk oplevelse, der venter i december.

Følg med i den lokale ugeavis og på Sjovforbørn.dks kalender. Lokale koncertkalendere viser også vej til både gratis og billige koncerter, så det er værd at følge disse kalendere via facebook og nyhedsbreve.

Diverse offentlige arrangementer
Julemarkeder, juletræsfester, naturture med naturvejledere, gratis udstillinger, julestue, offentlige skøjtebaner der er gratis at benytte – ja, der er mange muligheder i december. Følg med i den lokale ugeavis og på Sjovforbørn.dks kalender

Lokale arrangementskalendere viser også vej til både gratis og billige oplevelser, så det er værd at følge disse kalendere via facebook og nyhedsbreve. Det lokale bibliotek har også tit arrangementer henvendt til børnefamilien i december, ligesom museer og foreninger også viser stor aktivitet i julemåneden.

Julekort og brev til Julemanden
I Danmark har vi en unik tradition med at skrive julekort, der er værd at værne om og give videre til vores børn. Lad gerne børnene hjælpe med selv at producere nogle kreative julekort til familie og venner for efterfølgende at forfatte en dejlig og personlig julehilsen. Det vil ikke bare glæde modtageren, men også gøre barnet stolt.
En anden skik, som børn i alle lande glæder sig over at gøre, er at skrive til selveste julemanden og vedlægge sin ønskeseddel eller en tegning.
Adressen er flg.:
Julemanden
Julemandens Postcenter 24
0900 København C
Alle børn, der skriver, får svar fra julemanden!

Med disse ideer ønskes du og din familie en rigtig glædelig jul – uden lommesmerter!

Nønne Lønne Votborg
Freelance Skribent
Sjov for børn

Skriv et svar